Tort cytrusowy

wpis w: desery, torty | 2

Tort cytrusowy to świetny pomysł na nietypowy tort, który zasmakuje nawet osobom, które zawsze narzekają na ilość cukru. Ponieważ nie jest bardzo słodki mimo że jest daniem deserowym.

A może po prostu lubisz pomarańcze? Czy po prostu zostało Ci trochę cytrusów i nie wiesz, co z nimi zrobić? Wykonanie masy cytrusowej jest bajecznie proste. Do tego masa śmietanowa, no i oczywiście owoce. Natomiast biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego. I gotowe!

Smok wymyślił taki pyszny tort w potrzebie. W czasach pandemii, kiedy obowiązuje #zostańwdomu, a na dodatek nie ma jeszcze świeżych owocków, trzeba było improwizować. Z Wielkanocy zostało do wykorzystania trochę zamrożonej masy cytrusowej. Więc wystarczyło trochę więcej jej dorobić i już powstał ciekawy pomysł na oryginalny tort. A przy okazji w zamrażarce zwolniło się trochę miejsca na kolejne zapasy 😉

Chociaż początkowo była obawa co do efektu końcowego, jednak szybko okazało się, że jubilat był oczarowany pomysłem. Masa śmietanowa i biszkopt są wystarczająco słodkie, więc dodatek masy cytrusowej przyjemnie „łamie” tę słodycz, a przy tym całość nie jest gorzka. Słodkość tortu jest po prostu idealnie wyważona.

Tylko nie wiem, czemu galaretka pomarańczowa jest tak mało pomarańczowa. Musicie uwierzyć na słowo, że w smaku jest zgodna z oczekiwaniami, choć szkoda że kolor jest tak mało widoczny. Może ktoś ma pomysł, czemu tak „wyblakła”?

Tort cytrusowy

Tort cytrusowy

Składniki:

  • BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól,
  • MASA CYTRUSOWA: 2 pomarańcze, 1 cytryna, 1 szklanka cukru,
  • PONCZ: 1 filiżanka przegotowanej wody, sok z cytryny, 2 łyżeczki cukru,
  • MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 serki Bakuś o smaku biszkoptowym, (ewentualnie śmietan-fix),
  • GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa,
  • 1 pomarańcza do dekoracji, kilka kostek czekolady mlecznej

Przygotowanie:

  1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno z cukrem.
  2. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
  3. Dodać wodę, proszek do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru i miksować na niskich obrotach.
  4. Piec 40min w 175st.
  5. MASA CYTRUSOWA: W międzyczasie umyć i sparzyć cytrusy, pokroić je na kawałeczki (wraz ze skórką).
  6. Usunąć pestki i zmiksować.
  7. Następnie przełożyć do garnka i dosypać cukru.
  8. Podgrzewać ok 30 minut, często mieszając i uważając, żeby się nie przypaliło od spodu.
  9. Po wystygnięciu biszkoptu, przeciąć go na 2 warstwy.
  10. PONCZ: Zmieszać ze sobą składniki na poncz i połową ponczu polać dolną warstwę biszkopta.
  11. Rozłożyć masę cytrusową na naponczowanym spodzie biszkoptowym.
  12. MASA ŚMIETANOWA: Ubić śmietankę z cukrem pudrem. W razie potrzeby dodać śmietan-fix. Na koniec dodać serki Bakuś i delikatnie wymieszać.
  13. Nałożyć połowę masy śmietanowej na spód biszkoptowy.
  14. Zetrzeć na tarce kilka kostek czekolady mlecznej na warstwę masy śmietanowej.
  15. Przykryć drugą warstwą biszkoptu.
  16. Nałożyć resztę masy śmietanowej.
  17. Sparzyć pomarańczę, pokroić na plasterki, poodkrawać skórkę i ułożyć jako dekorację.
  18. GALARETKA: Przygotować galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzić. Gdy galaretka będzie już wstępnie zsiadnięta, delikatnie rozlać na wierzch tortu (uważając na dekoracje z pomarańczy).

Smocze porady:

Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.

 

Przed wykonaniem masy cytrusowej i ponczu koniecznie należy upewnić się, że nie ma pestek.

 

 

https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-cytrusowy/

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *