Faszerowane papryki

Pyszne faszerowane papryki sprawdzą się zarówno jako osobne pełne danie, jak też jako dodatek do mięsa. Będą świetną alternatywą do standardowych zestawów obiadowych lub kolacyjnych.

Faszerowane papryki

faszerowane papryki

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina

Składniki:

  • 100 g (1 woreczek) ryżu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g mięsa mielonego,
  • 150g pieczarek,
  • 3 papryki,
  • 4 łyżki passaty pomidorowej,
  • 1 jajko,
  • 100 g żółtego sera,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, zioła dalmatyńskie,
  • oliwa (np. paprykowa, bazyliowa).

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pieczarki, udusić.
  3. Dodać mielone mięso i obsmażyć.
  4. Dodać odcedzony, ugotowany ryż. Dodać passatę pomidorową i przyprawy. Wymieszać i przesmażyć.
  5. Paprykę umyć, przeciąć na połowy, wyciąć gniazdo i dokładnie pozbyć się pestek. Doprawić i polać oliwą.
  6. Farsz mięsno-ryżowy zdjąć z ognia, przestudzić i dodać jajko. Wymieszać.
  7. Papryki wypełnić farszem.
  8. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać połową szklanki wody i odrobiną oliwy.
  9. Piec 30 minut w 200st.
  10. Po tym czasie na każdej papryce położyć plasterek sera żółtego. Dopiec jeszcze ok 10 minut do rozpuszczenia sera.

Smocze porady:

Można podawać jako pełne osobne danie, jak również jako dodatek do mięsa.

https://www.bardzogrubysmok.pl/faszerowane-papryki/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *