Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim

wpis w: vege, zapiekanki | 0

Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim to propozycja zarówno obiadowa, kolacyjna, jak i pomysł na przekąskę lub poczęstowanie gości.

Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim

tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim

Składniki:

  • ciasto francuskie (ok pół rolki),
  • 200g szpinaku,
  • 100g surowego łososia,
  • 3 jajka,
  • 200ml śmietanki 12%,
  • garść tartego sera żołtego,
  • sól, pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • odrobina oliwy z oliwej

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie trochę rozwałkować. Wyłożyć w formie na tartę dociskając do dna i brzegów formy.
  2. Spód ciasta nakłuć widelcem. Usunąć brzegi ciasta wystające ponad wysokość formy.
  3. Szpinak umyć i smażyć przez chwilę na oliwie na patelni.
  4. Łososia pokroić na kawałeczki. Usunąć ości.
  5. W misce rozbełtać jajka. Zmieszać ze śmietanką i przyprawami.
  6. Na cieśnie rozłożyć szpinak i kawałeczki łososia.
  7. Zalać masą jajeczno-śmietanową.
  8. Posypać serem.
  9. Piec ok 30minut w 180st (góra-dół) aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.
https://www.bardzogrubysmok.pl/tarta-z-lososiem-i-szpinakiem-na-ciescie-francuskim/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *