Pizza z boczkiem i cebulą

wpis w: pizze | 0

Pizza z boczkiem i cebulą poleca się na obiad, kolację lub na imprezę. Smak, który polubi każdy.

Pizza z boczkiem i cebulą

Pizza z boczkiem i cebulą

Porcje: 2 pizze

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
  • 250ml ciepłej wody,
  • 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sos pomidorowy,
  • mozarella posiekana na małe kawałki,
  • pół szklanki tartego sera żółtego,
  • 12 plastrów boczku,
  • cebula szalotka pokrojona w plasterki,
  • słodka papryka, oregano

Przygotowanie:

  1. Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
  2. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
  3. Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
  4. Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
  6. Po tym czasie uformować ciasto na blaszkach.
  7. Posmarować sosem pomidorowym.
  8. Na wierzchu układać mozarellę, plasterki boczku i cebuli. Posypać tartym serem i przyprawami.
  9. Piec około 11 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione.
https://www.bardzogrubysmok.pl/pizza-z-boczkiem-i-cebula/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *