Sernik z brzoskwiniami

wpis w: ciasta, desery, torty | 0

Sernik z brzoskwiniami to świetna pozycja deserowa niezależnie od pory roku. Jest pyszny, ponieważ brzoskwinie świetnie komponują cię ze słodkim twarogiem.

Smok poleca również sernik z mango.

Sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami

Czas przygotowania: 15 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas całkowity: 1 godzina, 15 minut/y

Porcje: tortownica 26cm

Składniki:

  • 1 paczka kruchych ciastek maślanych lub kakaowych (ok 150g),
  • 40g masła,
  • 1kg zmielonego twarogu,
  • niecała szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 200g śmietanki 30%,
  • cukier waniliowy,
  • puszka brzoskwiń w syropie.

Przygotowanie:

  1. Zmiksować razem ciastka i masło, aby otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Wklepać w dno tortownicy.
  2. Połowę składników (0,5kg twarogu, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru, 1 jajko, 100g śmietanki i połowę cukru waniliowego) zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą tworząc jednolitą, puszystą masę serową. (Można od razu zmiksować całość!)
  3. Wyłożyć do tortownicy na ciasteczka.
  4. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę pokroić na 4 plasterki lub w kosteczkę). Ułożyć na masie serowej.
  5. Resztę składników zmiksować i wyłożyć na brzoskwinie.
  6. Na wierzch ułożyć resztę brzoskwiń.
  7. Piec godzinę w 175st.
  8. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik.
https://www.bardzogrubysmok.pl/sernik-z-brzoskwiniami/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *