Naleśniki z twarogiem i dżemem

Nie możesz zdecydować się, którą klasykę naleśnikową przygotować: z serem czy z dżemem? Smok poleca zatem naleśniki z twarogiem i dżemem!

Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.

Naleśniki z twarogiem i dżemem

naleśniki z dżemem

Czas przygotowania: 15 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y

Czas całkowity: 35 minut/y

Porcje: 8 naleśników

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150g twarogu,
  • dżem o ulubionym smaku,
  • odrobina śmietanki 30%.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
  2. Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
  3. Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.
  4. Połowę każdego naleśnika posmarować twarogiem.
  5. Na twaróg nałożyć dżem.
  6. Zwinąć naleśniki zaczynając od strony z twarogiem i dżemem.
  7. Zwinięte naleśniki na talerzu udekorować dżemem, śmietanką i ewentualnie owocami.

Smocze porady:

Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.

https://www.bardzogrubysmok.pl/nalesniki-z-twarogiem-i-dzemem/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *