Makaron z kurkami

Jeżeli lubicie grzyby, koniecznie musicie spróbować. Makaron z kurkami to idealna potrawa w sezonie grzybiarskim, ale można użyć też zamrożonych kurek lub kurek ze słoika.

Makaron z kurkami

makaron-z-kurkami

Porcje: 2

Składniki:

  • 120g makaronu,
  • 200g kurek,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 80ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurki umyć dokładnie i osuszyć. Większe kawałki pokroić.
  2. Makaron ugotować.
  3. W międzyczasie pokroić cebulę w kosteczkę. Wycisnąć czosnek przez wyciskacz/
  4. Na patelni na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek.
  5. Gdy będą zarumienione, dodać kurki, doprawić solą. Smażyć 2 minuty mieszając.
  6. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
  7. Wlać śmietankę, doprawić pieprzem i zagotować aż sos zgęstnieje.
  8. Makaron odcedzić.
  9. Sos nakładać na gorący makaron.
https://www.bardzogrubysmok.pl/makaron-z-kurkami/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *