Placki z cukinii

Placki z cukinii to pyszne danie, które możemy przyrządzić zarówno na obiad, jak i jako przekąskę. Jest to świetna alternatywa do tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Placki z cukinii

placki z cukinii

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y

Czas całkowity: 30 minut/y

Porcje: ok 15 placków (do pojedzenia dla 2-3 osób)

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 "liście" szczypiorku,
  • 6 łyżek mąki,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka 'opcjonalnie]

Przygotowanie:

  1. Cukinie dobrze umyć. Jeżeli pestki nie są duże i twarde, można zostawić środki. Nie trzeba obierać, jeżeli jest miękka skóra.
  2. Zetrzeć cukinie na tarce.
  3. Dodać pokrojony drobno szczypiorek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Dodać mąkę, śmietanę i jajka, Doprawić.
  5. Całość dobrze wymieszać.
  6. Kłaść masę na patelni łyżką formując placki
  7. Smażyć z obu stron (aż zzielenieją i się trochę przyrumienią).
https://www.bardzogrubysmok.pl/placki-z-cukinii/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *