Hiszpańska tortilla ziemniaczana

Niebanalny i szybki pomysł na potrawę z ziemniaków – typowa hiszpańska potrawa tortilla de patatas, czyli hiszpańska tortilla ziemniaczana. Choć jest to tylko omlet z ziemniakami, jest niezwykle smaczne.

Hiszpańska tortilla

tortilla-hiszpanska

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 4 jajka,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Smażyć ziemniaki na oliwie na patelni przez ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodać cebulę. Doprawić. Smażyć jeszcze 10 minut.
  5. Wlać roztrzepane jajka. Doprawić. Zmieszać z ziemniakami. Smażyć ok 5 minut aż jajka od dołu się zetną.
  6. Tortillę przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 5 minut.

Smocze porady:

Przy obracaniu tortilli trzeba pomoc sobie talerzem.

https://www.bardzogrubysmok.pl/hiszpanska-tortilla-ziemniaczana/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *