Placki z kalafiora

Lubicie kalafiora? No pewnie! Każdy zajada się kalafiorem z bułeczką tartą. A co gdyby tak trochę zmienić? Co powiecie na placki z kalafiora? Są pyszne, proste do zrobienia i bardzo sycące 🙂

Smok poleca też placki z jabłkami, placki marchewkowe i placki z cukinii.

Placki z kalafiora

placki z kalafiora

Czas przygotowania: 5 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y

Czas całkowity: 25 minut/y

Porcje: 16 placków (dla 2-3 osób)

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki śmietanki 18%,
  • tymianek,
  • sól, pieprz,
  • odrobina cukru

Przygotowanie:

  1. Kalafiora podzielić na różyczki i umyć.
  2. Zagotować wodę, posolić ją i trochę posłodzić. Wrzucić kalafiora i gotować ok 8-10 minut.
  3. Ostudzić kalafiora.
  4. W misce rozbełtać jajka.
  5. Dodać mąkę, śmietankę i przyprawy. Wymieszać.
  6. Dołożyć ugotowanego kalafiora podzielonego na małe cząstki. Dokładnie wymieszać.
  7. Smażyć na oleju na patelni po kilka minut z każdej strony aż będzie złociste.

Smocze porady:

Można podawać same, z jogurtem naturalnym albo polane bułką tartą z masełkiem. Wszystkie wersje są pycha.

 

 

https://www.bardzogrubysmok.pl/placki-z-kalafiora/

2 Responses

    • Bardzo Gruby Smok

      Polecam gorąco! Proszę podzielić się potem wrażeniami, jak smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *