W sezonie cukiniowym warto zajadać się tym pysznym warzywem w różnych postaciach. Co powiecie na taką cukiniową potrawę? Kaszka kuskus z kurczakiem w sosie cukiniowo-pomidorowym sprawdzi się idealnie na obiad.
Oczywiście sos cukiniowo-pomidorowy z kurczakiem można podawać też z makaronem lub ryżem.
Smok wymyślił tę potrawę pewnego dnia, gdy przygotował za dużo sosu cukiniowo-śmietanowego (jeszcze przed dodaniem śmietany 😉 ) i tak już zostało. Pycha!
Kaszka kuskus z kurczakiem w sosie cukiniowo-pomidorowym
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebulka,
- 1 mała cukinia,
- 150g passaty pomidorowej,
- 100g kurczaka pokrojonego w kostkę,
- sól, pieprz, tymianek, słodka papryka, bazylia,
- oliwa,
- 100 g kuskusu.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę.
- Podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę.
- Kawałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażyć na patelni.
- Odciąć końcówki cukinii. Zetrzeć na tarle o średnich oczkach.
- Całość podsmażyć.
- Dodać passaty pomidorowej, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
- W międzyczasie przygotować kuskus.
- Doprawić, dokładnie wymieszać. Dusić kilka minut.
- Podawać sos cukiniowo-śmietanowy na gorącą kaszkę.
Smocze porady:
Cukinii nie trzeba obierać, wystarczy ją dokładnie umyć.
Dodaj komentarz