Tutti frutti

Tutti frutti to pyszny owocowy deser z budyniem. Owoce i śmietana dają mu kwasowości i poczucia orzeźwienia, natomiast dzięki budyniowi i dżemom jest on słodki. Tutti frutti jest bardzo prosty do wykonania i lepiej od razu przygotować większą porcję, bo znika w mig.

Tutti frutti

tutti frutti

Czas przygotowania: 15 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut/y

Czas całkowity: 20 minut/y

Porcje: naczynie o wymiarach 15x25cm (ok 6 porcji)

Składniki:

  • pół paczki biszkoptów,
  • 2 banany,
  • 1-2 kiwi,
  • 0,5 pomarańczy lub 2 mandarynki,
  • konfitura wiśniowa,
  • dżem owocowy (np. truskawkowy lub malinowy),
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 1l mleka,
  • 2 żółtka,
  • śmietana 18%.

Przygotowanie:

  1. Na dnie naczynia wyłożyć biszkopty.
  2. Posypać pokrojonymi na plasterki bananami i kiwi.
  3. Posypać kawałkami pomarańczy lub mandarynek.
  4. Na warstwę utworzoną z owoców nałożyć "paćkami" konfiturę i dżem. Nie ma tworzyć pełnej warstwy a być tylko miejscami.
  5. Przygotować budyń na mleku zgodnie z opisem na opakowaniu.
  6. Pod koniec gotowania budyniu dodać żółtka i dokładnie wymieszać z budyniem.
  7. Budyń rozłożyć na wierzch w naczyniu.
  8. Po ostygnięciu trzymać w lodówce.
  9. Podawać polane odrobiną kwaśnej śmietany.
https://www.bardzogrubysmok.pl/tutti-frutti/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *