Chlebek ziołowy

Idealny na imprezę do podania z sosami, pastami lub hummusem. Chlebek ziołowy sprawdzi się też jako dodatek do sałatek. Jest pyszny i można go za każdym razem trochę modyfikować dodając inne przyprawy wedle uznania.

Chlebek ziołowy

chlebek-ziolowy

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 50 minut/y

Porcje: mała tortownica

Składniki:

  • 40g oleju,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 40g drożdży,
  • 600g mąki pszennej,
  • 300g ciepłej wody,
  • 120g masła,
  • 60g cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • suszona bazylia, oregano, zioła włoskie,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Wsypać do miski mąkę, dodać 2 łyżeczki soli, cukier, drożdże i wodę. Wyrobić ciasto.
  2. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta m.w. 20x40cm.
  3. Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąc przez wyciskacz, dodać masło i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
  4. Rozsmarować masło ziołowe na rozwałkowanym cieście.
  5. Pociąć ciasto na 3-4cm szerokie paski.
  6. Każdy z pasków złożyć w harmonijkę.
  7. Ułożyć harmonijkowe paski w tortownicy jeden obok drugiego, żeby zająć całą powierzchnię tortownicy.
  8. Piec 30 minut w 200st.

Smocze porady:

Przed włożeniem do piekarniki, można od góry dodatkowo posypać ulubionymi ziołami - np. włoskimi z suszonymi pomidorami.

https://www.bardzogrubysmok.pl/chlebek-ziolowy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *