Sos pieczarkowy

wpis w: grzyby, sosy i pasty | 1

Uniwersalny sos pieczarkowy sprawdzi się zarówno jako omasta do mięsa, jak i do bułek na parze i kopytek. A na dodatek jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście mocno pieczarkowy.

Sos pieczarkowy

sos pieczarkowy

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y

Czas całkowity: 30 minut/y

Składniki:

  • 300g pieczarek,
  • 1 nieduża cebula,
  • 500g wody,
  • 2 łyżki mąki,
  • 150g śmietany 18% (ok. pół szklanki),
  • 50g masła,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki (ewentualnie).

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić drobno w kosteczkę i poddusić na maśle.
  2. Pieczarki umyć i również pokroić drobno w kosteczkę. Dodać do cebuli i dalej dusić.
  3. Dodać wodę i przyprawy. Gotować ok 20 minut.
  4. W osobnym garnuszku zmieszać mąkę ze śmietaną i odrobiną soli.
  5. Zagęścić sos przygotowaną śmietaną i jeszcze chwilę pogotować.
https://www.bardzogrubysmok.pl/sos-pieczarkowy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *