Bułki na parze

Bułki na parze, kluski na parzy, paruchy, pampuchy czy parowańce? Niezależnie jak je nazywasz, zawsze tak samo pysznie smakują. Dobre na szybki obiad. A najlepsze jest to, że można się nimi zajadać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Można je podawać np. z dżemem, sosem truskawkowym, ale też z sosem pieczarkowym. Z czym jeszcze polecacie?

Bułki na parze

Bułki na parze

Porcje: 6 bułek

Składniki:

  • 20g świeżych drożdży,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem.
  2. Zostawić na chwilę, żeby rozczyn się spienił.
  3. Dodać pozostałe składniki.
  4. Wyrobić ciasto.
  5. Podzielić ciasto na 6 kawałków i uformować z nich kuleczki.
  6. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
  7. Gotować na parze 20 minut.
  8. Podawaćnp. z dżemem, sosem truskawkowym lub sosem pieczarkowym.
https://www.bardzogrubysmok.pl/bulki-na-parze/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *