Serowa zapiekanka z pomidorkami

Serowa zapiekanka z pomidorkami świetnie się nada na imprezę czy domowe spotkanie z przyjaciółmi i rodziną. Pyszne, sycące i zaskakujące danie spodoba się wszystkim gościom.

Serowa zapiekanka z pomidorkami

zapiekanka serowa

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y

Porcje: foremka 36x24cm

Składniki:

  • 150g zimnego masła,
  • 150g żółtego sera,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 żółtko (ewentualnie),
  • ok 350g pomidorków koktajlowych,
  • ok 200g sera feta lub mozarella,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Masło i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodać mąkę, sól i pieprz, ewentualnie dodać 1 żółtko.
  3. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
  4. Ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec 10 minut w 180st (z termoobiegiem).
  6. Pomidorki przekroić na połówki, wydrążyć miąższ.
  7. Ser feta (lub mozarella) pokroić na małe kawałeczki.
  8. Nadziewać pomidorki serem.
  9. Nadziane pomidorki ułożyć na cieście serowym serem do wierzchu.
  10. Jajka roztrzepać, dodać do nich sól, pieprz, mleko, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać.
  11. Rozlać jajka między pomidorkami.
  12. Piec 30-40 minut w 170st aż masa jajeczna się zetnie.
https://www.bardzogrubysmok.pl/serowa-zapiekanka-z-pomidorkami/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *