Smoczy rosół na skrzydełkach z kurczaka

wpis w: zupy | 2

Rosół zna każdy Polak, a przepisów na przyrządzenie go są pewnie tysiące. Smok prezentuje swój sposób na rosół na skrzydełkach kurczaka.

Smoczy rosół na skrzydełkach z kurczaka

rosół

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y

Porcje: 6

Składniki:

  • 2-3 skrzydełka z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 cebula,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • odrobina kapusty,
  • 3l wody,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • pietruszka (natka), lubczyk,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Włożyć do garnka skrzydełka, marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora.
  2. Zalać wodą. Posolić i wrzucić ziarenka pieprzu.
  3. Zagotować.
  4. Dodać resztę przypraw i ziół.
  5. Gotować 1 godzinę na małym ogniu.

Smocze porady:

Marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę, pora i kapustę można kupić razem jako jarzynkę na tacce.

https://www.bardzogrubysmok.pl/smoczy-rosol-na-skrzydelkach-z-kurczaka/

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *