Szybka zupa pomidorowa

wpis w: zupy | 0

Zupa pomidorowa to jednak z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Niezależnie, czy podana z makaronem, ryżem czy groszkiem ptysiowym, zawsze świetnie smakuje.

Zupę pomidorową można wykonać w pełni od początku zgodnie z przepisem. Jednak zamiast przygotowywać nowy wywar, można wykorzystać rosół z dnia poprzedniego.

Zupa pomidorowa

zupa pomidorowa

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 40 minut/y

Porcje: 6

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • cebula,
  • 1l wody,
  • kartonik przecieru pomidorowego (ewentualnie pomidorów w kawałkach),
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, zalać wodą. Dodać przyprawy, marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę. Gotować do miękkości.
  2. W kroku nr 1 można wykorzystać gotowy https://www.bardzogrubysmok.pl/smoczy-rosol-na-skrzydelkach-z-kurczaka/ z dnia poprzedniego.
  3. Do przygotowanego wywaru dodać przecier pomidorowy.
  4. W kubeczku wymieszać śmietanę z mąką. Wlać chochelkę gorącej zupy. Wymieszać i wlać do zupy.
  5. Całość wymieszać i zagotować.

Smocze porady:

Zamiast skrzydełek z kurczaka, marchewki, pietruszki, selera, pora i cebuli i robienia nowego wywaru, można wykorzystać oczywiście rosół z dnia poprzedniego.

https://www.bardzogrubysmok.pl/zupa-pomidorowa/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *