Prosty chleb pszenny na drożdżach to chyba najprostszy przepis na własny chlebek, z którym Smok się do tej pory zmierzył. Na pewno się uda! Skórka będzie przyjemnie chrupiąca, a środek mięciutki.
Prosty chleb pszenny na drożdżach
Składniki:
- 300g ciepłej wody,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
- 500g mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- ziarenka słonecznika, siemienia lnianego, czarnuszki etc.
Przygotowanie:
- Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
- Dodać mąkę, olej i sól.
- Wyrobić ciasto.
- Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
- Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
- Ciasto naciąć i posypać ziarenkami.
- Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
- Piec 30 minut w 220st.
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami - Bardzo Gruby Smok
[…] poleca też wersję chleba pszennego bez dodatków w […]
Chleb pszenny z prażoną cebulką - Bardzo Gruby Smok
[…] z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to pozycja idealna dla Was. Niby zwykły pszenny chleb, a jednak tak inny w smaku! Nie trzeba wiele, żeby zmienić […]
Chleb pszenny razowy - Bardzo Gruby Smok
[…] Ci się zwykły pszenny chleb? Chcesz trochę odmiany? Smok poleca chleb razowy. Jest równie prosty do upieczenia, a przy tym ma […]