Prosty chleb pszenny na drożdżach

wpis w: chleby, śniadania | 3

Prosty chleb pszenny na drożdżach to chyba najprostszy przepis na własny chlebek, z którym Smok się do tej pory zmierzył. Na pewno się uda! Skórka będzie przyjemnie chrupiąca, a środek mięciutki.

Prosty chleb pszenny na drożdżach

chleb pszenny

Czas przygotowania: 2 godzin/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y

Porcje: 1 chleb

Składniki:

  • 300g ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
  • 500g mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • ziarenka słonecznika, siemienia lnianego, czarnuszki etc.

Przygotowanie:

  1. Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
  2. Dodać mąkę, olej i sól.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
  5. Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
  6. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
  7. Ciasto naciąć i posypać ziarenkami.
  8. Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
  9. Piec 30 minut w 220st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/prosty-chleb-pszenny-na-drozdzach/

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *