Pszenny chleb z suszonymi pomidorami

wpis w: chleby, śniadania | 0

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami to pyszne pieczywo o mniej typowym smaku. Jest to prosty smoczy przepis, który nie wymaga wielu umiejętności piekarskich i kucharskich.

Chleb poleca też wersję chleba pszennego bez dodatków w środku.

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami

chleb z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 2 godzin/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y

Porcje: 1 chleb

Składniki:

  • 300g ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
  • 500g mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżka przyprawy włoskiej lub toskańskiej z suszonymi pomidorami,
  • sól,
  • 2 suszone pomidory odsączone z oleju.

Przygotowanie:

  1. Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
  2. Dodać mąkę, olej, sól i przyprawę włoską.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
  5. Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
  6. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
  7. Na ciasto nałożyć pokrojone w kosteczkę kawałki suszonych pomidorów.
  8. Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
  9. Piec 30 minut w 220st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/pszenny-chleb-z-suszonymi-pomidorami/

Domowa Piekarnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *