Chleb pszenny z prażoną cebulką

wpis w: chleby, inne, śniadania | 1

Jeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to pozycja idealna dla Was. Niby zwykły pszenny chleb, a jednak tak inny w smaku! Nie trzeba wiele, żeby zmienić sporo.

Chleb pszenny z prażoną cebulką

chleb z prażoną cebulką

Czas przygotowania: 2 godzin/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y

Porcje: 1 chleb

Składniki:

  • 300g ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
  • 500g mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju,
  • sporo prażonej cebulki,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
  2. Dodać mąkę, olej, sól i prażoną cebulkę.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
  5. Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
  6. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
  7. Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
  8. Ciasto naciąć.
  9. Piec 30 minut w 220st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/chleb-pszenny-z-prazona-cebulka/
Domowa Piekarnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *