Chleb pszenny razowy

wpis w: chleby, inne | 0

Znudził Ci się zwykły pszenny chleb? Chcesz trochę odmiany? Smok poleca chleb razowy. Jest równie prosty do upieczenia, a przy tym ma inny świetny smak. Najlepsze jest to, że niewielka zmiana daje bardzo odmienny efekt – spróbuj.

Chleb pszenny razowy

chleb razowy

Czas przygotowania: 2 godzin/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y

Porcje: 1 chleb

Składniki:

  • 300g ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
  • 300g mąki pszennej,
  • 200g mąki razowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • siemię lniane,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
  2. Dodać mąkę pszenną, mąkę razową, siemię lniane, olej i sól.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
  5. Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
  6. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
  7. Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
  8. Ciasto naciąć.
  9. Piec 30 minut w 220st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/chleb-pszenny-razowy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *