Pizza na ostro

Może trochę pikanterii? Pizza na ostro to opcja dla fanów pikantnych potraw, choć i osoby preferujące łagodniejsze smaki, taką pizzę mogą spróbować.

Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego. Jako sos na pizzę Smok poleca sos pomidorowy.

Pizza na ostro

pizza-na-ostro

Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 40 minut/y

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
  • 250ml ciepłej wody,
  • 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy.=,
  • sos pomidorowy,
  • 1 kulka sera mozarella,
  • 100g sera żołtego edamskiego lub gouda,
  • 100g pepperoni,
  • 3 papryczki jalapeno,
  • oregano, bazylia, słodka papryka.

Przygotowanie:

  1. Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
  2. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
  3. Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
  4. Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
  6. W międzyczasie zetrzeć ser żółty na tarce lub pokroić na plasterki.
  7. Uformować ciasto na blasze/blaszkach.
  8. Posmarować dokładnie sosem pomidorowym.
  9. Rozłożyć plasterki mozarelli, pepperoni, ser żółty. Na wierzchu ułożyć papryczki Posypać przyprawami.
  10. Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione.

Smocze porady:

Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego.

https://www.bardzogrubysmok.pl/pizza-na-ostro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *