Pierś z indyka w sosie pieczarkowym to szybka i prosta opcja na danie obiadowe z drobiem. Smok gwarantuje, że jest tak pyszne, że szybko się nie znudzi!
Pierś z indyka w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 300g pieczarek,
- 1 nieduża cebula,
- 200g wody,
- 2 łyżki mąki,
- 150g śmietany 18% (ok. pół szklanki),
- 50g masła,
- 6 porcji indyka,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić drobno w kosteczkę i poddusić na maśle.
- Pieczarki umyć i również pokroić drobno w kosteczkę. Dodać do cebuli i dalej dusić.
- Dodać wodę i przyprawy. Gotować ok 10 minut.
- W osobnym garnuszku zmieszać mąkę ze śmietaną i odrobiną soli.
- Zagęścić sos przygotowaną śmietaną i jeszcze chwilę pogotować.
- Indyka poporcjować, posolić i popieprzyć.
- Włożyć porcje indyka do gotującego się sosu pieczarkowego.
- Gotować razem jeszcze ok 20 minut.