Pierś z indyka w sosie pieczarkowym

Pierś z indyka w sosie pieczarkowym to szybka i prosta opcja na danie obiadowe z drobiem. Smok gwarantuje, że jest tak pyszne, że szybko się nie znudzi!

Pierś z indyka w sosie pieczarkowym

indyk w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut/y

Czas całkowity: 45 minut/y

Porcje: 6

Składniki:

  • 300g pieczarek,
  • 1 nieduża cebula,
  • 200g wody,
  • 2 łyżki mąki,
  • 150g śmietany 18% (ok. pół szklanki),
  • 50g masła,
  • 6 porcji indyka,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić drobno w kosteczkę i poddusić na maśle.
  2. Pieczarki umyć i również pokroić drobno w kosteczkę. Dodać do cebuli i dalej dusić.
  3. Dodać wodę i przyprawy. Gotować ok 10 minut.
  4. W osobnym garnuszku zmieszać mąkę ze śmietaną i odrobiną soli.
  5. Zagęścić sos przygotowaną śmietaną i jeszcze chwilę pogotować.
  6. Indyka poporcjować, posolić i popieprzyć.
  7. Włożyć porcje indyka do gotującego się sosu pieczarkowego.
  8. Gotować razem jeszcze ok 20 minut.
https://www.bardzogrubysmok.pl/piers-z-indyka-w-sosie-pieczarkowym/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *