Placki marchewkowe z sosem porowo-rzodkiewkowym

Nietypowa alternatywa do placków ziemniaczanych – zdrowo! Placki marchewkowe z sosem porowo-rzodkiewkowym są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania.

Jest to wersja wytrawna, obiadowa, ale Smok poleca też wersję deserową.

Placki marchewkowe z sosem porowym

placki-marchewkowe-z-sosem

Składniki:

  • 150g selera,
  • 150g marchewki,
  • 1 ziemniak,
  • 100g mąki,
  • 2 jajka,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • 1/4 łyżeczki lubczyku.
  • sos porowy.

Przygotowanie:

  1. Seler, marchewkę i ziemniaka pokroić na małe kawałki, a następnie rozdrobnić blenderem.
  2. Do tak otrzymanej masy dołożyć mąkę, olej, jajka i przyprawy. Wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po ok 2 łyżki masy, formując placki.
  4. Smażyć z obu stron.
  5. Podawać z sosem porowym.
https://www.bardzogrubysmok.pl/placki-marchewkowe-z-sosem-porowo-rzodkiewkowym/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *