Kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem

wpis w: ciasta | 0

Co bardziej będzie smakowało w sezonie jabłkowo-rabarbarowym niż kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem? Smok gorąco poleca dla każdego Łakomczuszka i nie tylko 🙂 Świetnie sprawdzi się na imprezę czy spotkanie rodzinne lub w gronie przyjaciół.

Kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem

Kruche z rabarbarem i jabłkami

Czas przygotowania: 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 20 minut/y

Porcje: forma 30x24cm

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 3,5 szklanki mąki,
  • niecała szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 350g masła,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • sól,
  • 4 jabłka,
  • 2 łodygi rabarbaru.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, sól, żółtka jaj, cukier waniliowy, cukier oraz wodę wymieszać. Zarobić ciasto.
  2. 1/3 uzyskanego ciasta odłożyć do lodówki lub zamrażarki na ok 15-30 minut aż ciasto stwardnienie.
  3. Pozostałe ciasto wyłożyć na dno formy.
  4. Rabarbar i jabłka umyć. Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i umieścić na cieście w formie.
  5. Białka ubić z cukrem pudrem i odrobiną soli.
  6. Ubitą sztywną pianę delikatnie rozsmarować na owocach.
  7. Wyjąć pozostałe ciasto z lodówki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch na piankę.
  8. Piec 50 minut w 180st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kruche-ciasto-z-jablkami-i-rabarbarem/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *