Leczo

Leczo to przepyszne, szybkie i proste danie idealne na lato. Chyba każdy je zna, choć może nie każdy robił osobiście. Bierzcie przepis i przygotujcie ten smakołyk.

Leczo

leczo

Porcje: 4

Składniki:

  • 3 papryki,
  • 1 duża cukinia (lub 2 małe),
  • 4 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 parówek,
  • olej,
  • 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Przecisnąć czosnek przez praskę. Cebulę pokroić drobno. Podsmażyć na oleju.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  3. Paprykę i cukinię oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
  4. Wsypać warzywa do garnka z cebulą. Dodać przyprawy. Mieszając, gotować.
  5. Wkroić parówki i gotować jeszcze kilka minut.

Smocze porady:

Najlepiej podawać z chlebem.

Można przygotować leczo na kilka dni wprzód - bez parówek. Parówki dodawać dopiero do porcji, która będzie jedzona danego dnia.

https://www.bardzogrubysmok.pl/leczo/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *