Muffiny jajeczne z serem i szynką

Masz już dosyć nudnych kanapek na śniadanie? Przejadła Ci się jajecznica? Muffiny jajeczne z serem i szynką urozmaicą Twoje śniadanie i z pewnością będą Ci bardzo smakować.

Muffiny jajeczne z serem i szynką

Muffiny jajeczne z serem i szynką

Czas przygotowania: 5 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut/y

Czas całkowity: 20 minut/y

Porcje: 1

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1 plasterek żółtego sera,
  • 1 plasterek szynki,
  • 1 plasterek pomidora,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wgłębienie w formie na muffinki wyłożyć dookoła plasterkiem żółtego sera (pokrój go na 2-3 paski).
  2. To samo zróbić z plasterkiem szynki.
  3. Plasterek pomidora pokroić na małe kawałeczki i wsypać do foremki.
  4. W osobnym kubeczku rozbełtać jajko. Posolić, popieprzyć i dodać pokrojony szczypiorek.
  5. Wlać masę jajeczną do foremki.
  6. Piec w piekarniku ok 10-15 minut w 170st aż do ścięcia się jajka.

Smocze porady:

Wyjęcie gorącej jajecznej muffinki z foremki może wydawać się dość trudne. Smok radzi najpierw nożykiem podważyć roztopiony ser z brzegów, po czym całość powinna wyjąć się bez większego problemy łyżką stołową 🙂

 

Podawać z chlebem lub kanapkami.

 

 

https://www.bardzogrubysmok.pl/muffiny-jajeczne-z-serem-i-szynka/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *