Knedle z jabłkami

Nie macie pomysłów już jak przygotować jabłka do zjedzenia? Smok poleca knedle z jabłkami. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo sycące. Smok najbardziej lubi knedle posypane cukrem i polane roztopionym masełkiem, a Wy?

Knedle z jabłkami

Knedle

Czas przygotowania: 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków,
  • ok 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • ok 5 jabłek,
  • cukier.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu i ostygnięciu, ziemniaki należy zmiksować. Powstanie masa o konsystencji budyniu.
  3. Dodać mąkę, żółtko i sól. Całość wymieszać i wyrobić aż do osiągnięcia elastycznego ciasta.
  4. Umyć i obrać jabłka. Wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na nieduże plasterki/kostkę.
  5. Odrywać po kawałeczku ciasta. Na środek kłaść kawałek jabłka i zawijać ciasto wokół owocu.
  6. Gotowe knedle wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować ok 7 minut po wynurzeniu knedli na powierzchnię.

Smocze porady:

Ciasto jest lepiące, więc lepiąc knedle warto co pewien czas maczać ręce w mące.

Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, można obtaczać każdy kawałek jabłka w cukrze.

https://www.bardzogrubysmok.pl/knedle-z-jablkami/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *