Kluski leniwe

Kluski leniwe, znane przez niektórych jako pierogi leniwe, to chyba najprostsze, bezmięsne danie obiadowe. Do jego wykonania potrzebujesz tylko 3 składniki, więc jest to idealny pomysł na szybki, prosty obiad. Zwłaszcza dobrze się sprawdza w czasie pandemii, kiedy jak najrzadziej robimy zakupy.

Zasmakuje na pewno i dużym, i małym 🙂

Kluski leniwe

Kluski leniwe

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut/y

Czas całkowity: 15 minut/y

Porcje: 2

Składniki:

  • 220g zmielonego twarogu,
  • 120g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Jeżeli ciasto się klei, dosypać trochę mąki.
  3. Podzielić ciasto na kawałki. Każdy z kawałków zrolować w walec o średnicy ok 2cm.
  4. Pociąć walce na kawałki co ok 1,5cm.
  5. Gotować kluski w osolonej gotującej się wodzie ok 5 minut aż wypłyną na powierzchnię wody.
  6. W międzyczasie na patelce roztopić masło.
  7. Podawać gorące, polane masłem i posypane cukrem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kluski-leniwe/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *