Jak wykorzystać suchy chleb? Grzanki

wpis w: inne, zupy | 0

Pewnie każdy z Was choć raz miał w domu wysuszony chleb. Co z nim wtedy zrobić? Jako że jestem totalnym przeciwnikiem wyrzucania chleba, polecam grzanki.

Zwłaszcza teraz w czasie kwarantanny może się to częściej zdarzać. Jak nie mogę upiec chleba, kupuję więcej na zapas przy okazji „wyprawy” do sklepu. Nie zawsze ten chleb mogę też zamrozić. Więc całkiem suchy chleb mi się właśnie zdarzył. Ale udało się go „uratować” i wykorzystać w inny sposób. Też polecam. Nie wyrzucajmy chleba. Nie marnujmy jedzenia.

Grzanki to dodatkowo bardzo dobry pomysł, bo możemy je użyć do zupy (np. zupy krem marchewkowej) lub urozmaicić nimi sałatkę. Teraz, gdy siedzimy w domach, każde urozmaicenie, nawet tak małe, jest przecież cenne 🙂

grzanki

grzanki

Czas przygotowania: 5 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut/y

Czas całkowity: 10 minut/y

Składniki:

  • kromki suchego chleba,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka,
  • oliwa smakowa (np. paprykowa).

Przygotowanie:

  1. Suche kromki chleba skropić oliwą, żeby trochę je nasączyć.
  2. NA patelni rozgrzać oliwę.
  3. Kromki chleba pokroić w kostkę.
  4. Podgrzać pokrojone kromki na patelni.
  5. Dodać przyprawy i dobrze wymieszać.
  6. Podsmażyć.
https://www.bardzogrubysmok.pl/jak-wykorzystac-suchy-chleb-grzanki/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *