Zupa krem szparagowo-selerowa

wpis w: warzywa, zupy | 1

W czerwcu żal nie korzystać z darów ogrodu w postaci sezonowych warzyw i owoców. Zajadajmy się teraz szparagami! Smok poleca je w wydaniu zupa krem szparagowo-selerowa.

Zupa krem szparagowo-selerowa

Klątwa Konstantynazupa krem szparagowo-selerowa

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pęczek szparagów,
  • pół selera,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • sól, pieprz,
  • lubczyk,
  • ok 500ml wody,
  • 100ml śmietanki 18%,
  • odrobina oliwy

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno.
  2. Zeszklić na oliwie.
  3. Selera obrać. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki.
  4. Selera i szparagi pokroić na kawałki.
  5. Dodać do cebuli i czosnku.
  6. Dodać kostkę rosołową. Przyprawić.
  7. Zalać wodą i gotować ok 15 minut.
  8. Zmiksować.
  9. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zupa-krem-szparagowo-selerowa/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *