Zupa krem fasolowa

wpis w: zupy | 0

Pyszna zupa krem fasolowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Biała fasola w niej daje gęstości i sytości, a jabłko dodaje trochę słodyczy. Chociaż połączenie zupy z jabłkiem może wydawać się dziwne, w tym wypadku jest rzeczywiście smakowite.

Zupa krem fasolowa

zupa-krem-z-fasoli

Czas przygotowania: 15 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 45 minut/y

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 50g pora,
  • 50g korzenia pietruszki,
  • 50g korzenia selera,
  • 100g ziemniaków,
  • 200g jabłka,
  • 2 puszki białej fasoli,
  • 700g wody,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • oliwa z oliwek,
  • tymianek, lubczyk, majeranek,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna jałowca,
  • sól, pieprz.,

Przygotowanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć go na oliwie.
  2. Dodać drobno pokrojone pora, pietruszkę, selera, ziemniaki i jabłko.
  3. Poddusić przez ok 5 minut. Zmiksować całość wstępnie.
  4. Dodać fasolę, wodę, kostkę rosołową i przyprawy.
  5. Gotować o 20 minut.
  6. Wyjąć liście laurowe i owoc jałowca, wyrzucić.
  7. Zupę zmiksować dokładnie.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zupa-krem-fasolowa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *