Makaron z serem

Makaron z serem to chyba najprostsze danie, w którym nie wykorzystujemy gotowców ze słoika czy torebki. Każdy da radę je przyrządzić, nawet laik. A przy tym nie jest to kompromitacja dla doświadczonego kucharza, bo jest to przepyszne danie. Smokom kojarzy się osobiście z wakacjami na wsi – też macie takie skojarzenie?

Makaron z serem

makaron z serem

Czas przygotowania: 2 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut/y

Czas całkowity: 12 minut/y

Porcje: 2

Składniki:

  • ok 200g makaronu ulubionego kształtu (dobrze się tu sprawdzają świderki),
  • ok 100g białego sera,
  • odrobina śmietanki,
  • trochę cukru,
  • trochę cynamonu [opcjonalnie].

Przygotowanie:

  1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W międzyczasie w misce rozrobić ser z odrobiną śmietanki i cukru. Ilość śmietanki i cukru zależy od indywidualnych preferencji smakowych: czy się woli ser bardziej płynny i słodki.
  3. Na gorący makaron rozłożyć przygotowany ser.
  4. Można posypać cynamonem.

Smocze porady:

Zamiast rozrabiać ser ze śmietanką i cukrem, można ograniczyć się do samego białego sera i dopiero na talerzu posypać cukrem.

https://www.bardzogrubysmok.pl/makaron-z-serem/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *