Jarska zapiekanka ziemniaczana

Masz za dużo ziemniaków i nie wiesz, co z nimi zrobić? Zapiekanka ziemniaczana, choć wydawałoby się, że jest bardzo prosta, jest też przepyszna. Zajadać się nią będzie cała rodzina.

Smok poleca przygotować od razu porcje na 2 dni. Ponieważ drugiego dnia nawet smakuje lepiej, gdy jest bardziej przysmażona i spieczona.

Jest to bezmięsna wersja zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem.

Zapiekanka ziemniaczana

zapiekanka-ziemniaczana

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y

Porcje: 4

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • 2 cebule,
  • 50g masła (mniej lub więcej wedle uznania),
  • olej [lub odrobina więcej masła],
  • przyprawa do ziemniaków [opcjonalnie],
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać i pokroić w plasterki.
  3. Cebulę pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni na oleju lub maśle.
  4. Rozpuścić ok 25g masła w głębokim garnku. Zdjąć z palnika.
  5. N dnie ułożyć 1/3 ziemniaków. Na to rozłożyć 1/2 cebuli i jajek. Przyprawić.
  6. Przykryć warstwą 1/3 ziemniaków. Ponownie ułożyć cebulę i jajka. Przyprawić.
  7. Całość przykryć resztą ziemniaków. Przyprawić. Na wierzch położyć kawałeczki masła do roztopienia.
  8. Dusić ok 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze 10 minut.

Smocze porady:

Dolna warstwa ziemniaków powinna się trochę przypalić - to smokom smakuje najbardziej 🙂

https://www.bardzogrubysmok.pl/zapiekanka-ziemniaczana/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *