Trochę oszukane spaghetti napoli

W warunkach epidemii ciężko pewnie myśleć na poważnie o włoskich wakacjach. Ale nie rezygnujmy z włoskiej kuchni w domu! Spaghetti napoli do zrobienia w domu.

Dlaczego to spaghetti jest „trochę oszukane”? Ponieważ Smok daje tu możliwość wykorzystania nie tylko składników, które teoretycznie powinny się w tym daniu znaleźć, ale też ich zamienniki, które mamy w domu. I tak zamiast makaronu spaghetti, może to być dowolny makaron, który lubimy. Zamiast tradycyjnego sosu napolitańskiego możemy wykorzystać nasz ulubiony sos pomidorowy. Zamiast parmezanu – dowolny żółty ser, który akurat mamy w lodówce. Takie drobne zmiany powodują, że nasze danie nie jest włoskim przysmakiem przyrządzonym idealnie zgodnie ze sztuką, a mimo to zachowuje swój pyszny smak słonecznej Italii.

Spaghetti napoli

spaghetti napoli

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut/y

Czas całkowity: 15 minut/y

Porcje: 2

Składniki:

  • 200g makaronu spaghetti,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 5 pomidorów bardzo drobno pokrojone,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • oregano, bazylia, przyprawa włoska,
  • sól, pieprz,
  • 50g sera żółtego (najlepiej pazmezanu, ale może być też inny),
  • liście bazylii do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. W garnku podsmażyć na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodać pokrojone pomidory, koncentrat i wymieszać dobrze. Dodać przyprawy.
  3. Zagotować. Dusić ok 10 minut.
  4. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Na gorący makaron nałożyć sos pomidorowy.
  6. Posypać żółtym serem startym na tarce.
  7. Udekorować liśćmi bazylii.

Smocze porady:

Jako sos do spaghetti możemy wykorzystać sos pomidorowy.

https://www.bardzogrubysmok.pl/troche-oszukane-spaghetti-napoli/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *