Schab zapiekany z pieczarkami

Jeżeli znudził Ci się zwykły kotlet, a jednak nie wyobrażasz sobie niedzieli bez schabowego, Smok poleca jego inną postać. Schab zapiekany z pieczarkami będzie hitem na Twoim stole.

Na zdjęciu głównym schab zapiekany z pieczarkami podany z frytkami i surówką z selera. Pycha połączenie!

Schab zapiekany z pieczarkami

Schab zapiekany z pieczarkami

Czas przygotowania: 40 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y

Porcje: 4

Składniki:

  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • 50g pieczarek,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • odrobina tymianku, majeranku, chilli, cząbru, czosnku,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy wsypać do 3 łyżek oliwy, Dokładnie wymieszać.
  2. Tak powstałą marynatą natrzeć plastry schabu, Zostawić na 30 minut w marynacie.
  3. Zamarynowany schab podsmażyć na patelni po 5 minut z każdej strony.
  4. W międzyczasie pokroić pieczarki na plasterki i również poddusić na patelni.
  5. Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą. Położyć plastry schabu.
  6. Na schab nasypać podduszone pieczarki.
  7. Na wierzch na każdy plaster schabu położyć po plasterku sera żółtego.
  8. Posypać słodką papryką.
  9. Piec ok 10 minut w 180st pod przykryciem z folii aluminiowej.
  10. Zdjąć folię z naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 5-10 minut, żeby ser się roztopił.
https://www.bardzogrubysmok.pl/schab-zapiekany-z-pieczarkami/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *