Tort z galaretką na Dzień Mamy

wpis w: desery, torty | 0

Przepyszny lekki tort z galaretką i owocami, który zasmakuje wszystkim gościom. Idealny na Dzień Matki, ale będzie smakował też w każdym innym sezonie – nawet w zimie, gdy nie ma świeżych owoców.

Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.

Tort z galaretką

tort-owocowy

Składniki:

  • BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól,
  • MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, serek mascarpone,
  • OWOCE: ananas i brzoskwinia z puszki,
  • GALARETKA: galaretka cytrynowa.
  • dżem malinowy, dżem wiśniowy (małe słoiczki)

Przygotowanie:

  1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno z cukrem.
  2. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
  3. Dodać wodę, proszek do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru i miksować na niskich obrotach.
  4. Piec 40min w 175st.
  5. MASA ŚMIETANOWA: Ubić śmietankę. W razie potrzeby dodać śmietan-fix. Na koniec dodać serek mascarpone delikatnie wymieszać.
  6. Nałożyć warstwami dżem malinowy i połowę masy śmietanowej na spód biszkoptowy.
  7. Przykryć drugą warstwą biszkoptu. Nałożyć dżem wiśniowu, na to resztę masy śmietanowej. Ułożyć pokrojone owoce.
  8. GALARETKA: Przygotować galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzić. Gdy galaretka będzie już wstępnie zsiadnięta, delikatnie rozlać na wierzch tortu (uważając na dekoracje z owoców).
  9. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smocze porady:

Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.

 

 

https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-z-galaretka/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *