Filet z kurczaka faszerowany serem i pieczarkami

wpis w: dania mięsne, obiady | 0

Chcesz sprawić niespodziankę rodzinie w ramach obiadu, a w kuchni masz tylko filety z kurczaka? Filet z kurczaka faszerowany serem i pieczarkami będzie rozwiązaniem. Niby kurczak, a jednak z niespodziewanym farszem w środku, który (choć prosty) nadaje potrawie oryginalnego smaku.

Smok poleca fileta z kurczaka podawać z pieczonymi ziemniakami z piekarnika.

Filet z kurczaka faszerowany serem i pieczarkami

Kurczak faszerowany serem i pieczarkami

Porcje: 2

Składniki:

  • 2 większe filety z kurczaka,
  • 50g sera żółtego,
  • 50g pieczarek,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.
  2. W międzyczasie filety dokładnie umyć.
  3. Każdy filet naciąć delikatnie, żeby powstała "kieszonka". Należy uważać, żeby nie przeciąć filetów na wylot.
  4. Ser żółty pokroić w kosteczkę lub plasterki.
  5. Natrzeć filety solą, pieprzem i słodką papryką.
  6. Do "kieszonek" włożyć ser i pieczarki.
  7. Spiąć "kieszonki" wykałaczką.
  8. Ułożyć filety w naczyniu żaroodpornym. Lekko podlać je oliwą z oliwek.
  9. Piec 40 minut w 180st pod przykryciem z folii aluminiowej.
https://www.bardzogrubysmok.pl/filet-z-kurczaka-faszerowany-serem-i-pieczarkami/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *