Tort owocowy z galaretką na Dzień Taty

wpis w: desery, owoce, torty | 0

Lekki tort owocowy z galaretką zasmakuje wszystkim zwłaszcza w gorący dzień.

Owoce, dżem i delikatna masa śmietanowa sprawiają, że całość nie jest „ciężka” i bardzo sycąca. Natomiast biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.

Tort owocowy z galaretką

tort-owocowy-z-galaretką

Składniki:

  • BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól,
  • MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, serek mascarpone,
  • OWOCE: borówki i truskawki,
  • GALARETKA: galaretka truskawkowa.
  • dżem malinowy

Przygotowanie:

  1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno z cukrem.
  2. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
  3. Dodać wodę, proszek do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru i miksować na niskich obrotach.
  4. Piec 40min w 175st.
  5. MASA ŚMIETANOWA: Ubić śmietankę. W razie potrzeby dodać śmietan-fix. Na koniec dodać serek mascarpone delikatnie wymieszać.
  6. Nałożyć warstwami połowę dżemu i połowę masy śmietanowej na spód biszkoptowy.
  7. Przykryć drugą warstwą biszkoptu. Nałożyć resztą dżemu, na to resztę masy śmietanowej. Ułożyć owoce.
  8. GALARETKA: Przygotować galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzić. Gdy galaretka będzie już wstępnie zsiadnięta, delikatnie rozlać na wierzch tortu (uważając na dekoracje z owoców).
  9. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smocze porady:

Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.

https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-owocowy-z-galaretka/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *