Tort orzechowy z wiśniami i czekoladą

wpis w: torty | 0

Tort orzechowy z wiśniami i czekoladą to przepyszna propozycja zarówno na urodziny, jak i na inne specjalne okazje, a zwłaszcza na zbliżający się Dzień Matki. Świetnie wyważona słodycz i delikatna kwaskowatość.

Tort orzechowy z wiśniami i czekoladą

Tort orzechowy z wiśniami i czekoladą

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • sól,
  • 650ml schłodzonej śmietanki 30%,
  • dżem porzeczkowy,
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • 1,5 szklanki gorącej wody,
  • 150g serka mascarpone,
  • 1 tabliczka czekolady ciemnej,
  • 1 łyżka kakao,
  • śmietan-fix

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem.
  2. Dodać żółtka delikatnie ubijając.
  3. Dodać mąkę, orzechy i sól. Wymieszać.
  4. Masę rozdzielić na 3 części.
  5. Każdy z trzech blatów orzechowych piec ok 25 minut w 180st.
  6. Po wystygnięciu włożyć jeden blat z powrotem do tortownicy lub do formy.
  7. W międzyczasie rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie i zostawić do przestygnięcia. Włożyć do lodówki, żeby zaczęła tężeć. Kontrolować, żeby nie stężała za bardzo.
  8. Posmarować go dżemem.
  9. 150ml śmietanki ubić z połową śmietan-fixy. Zmieszać z mascarpone.
  10. Wyłożyć na posmarowany dżemem blat.
  11. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na 10 minut.
  12. Na drugą warstwę wrzucić wiśnie i zalać tężejącą galaretką.
  13. Przykryć trzecim blatem i wstawić do lodówki na 30 minut.
  14. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wsypać kakao i wymieszać.
  15. Resztę śmietanki ubić ze śmietan-fixem na sztywno. Wymieszać z przestygniętą czekoladą.
  16. Nałożyć na wierzch i boki tortu.
  17. Udekorować.

Smocze porady:

Blaty orzechowe najlepiej upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Wtedy na spokojnie się wszystko zdąży.

https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-orzechowy-z-wisniami-i-czekolada/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *