Tort leśny mech

wpis w: desery, torty | 0

Tort leśny mech to przede wszystkim piękny, zielony tort kojarzący się z lasem. A do tego jest oczywiście przepyszny i prosto go zrobić.

Tort leśny mech

Leśny mech

Czas przygotowania: 25 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y

Porcje: tortownica 24cm

Składniki:

  • 400g mrożonego szpinaku (lub 250g świeżego),
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • skórka z cytryny,
  • sól,
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 200g serka mascarpone,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • sok z cytryny,
  • owoce do dekoracji (granat, maliny, borówki) [opcjonalnie].

Przygotowanie:

  1. Mrożony szpinak rozmrozić i odcisnąć. Zmiksować, jeżeli nie jest dostatecznie drobny.
  2. Jajka ubić z cukrem.
  3. Dodać olej i miksować aż masa będzie jasnożółta.
  4. Dodać szpinak, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i sól. Miksować razem.
  5. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  6. Piec 45 minut w 180st.
  7. Po wystygnięciu ciasto przekroić na pół. Odciąć wystającą część ciasta z góry na dekoracyjny "mech".
  8. Ubić śmietankę z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i sok z cytryny.
  9. Połowę masy rozsmarować na jednym blacie ciasta.
  10. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować resztą masy.
  11. Posypać okruszkami szpinakowego ciasta niczym "mchem".
  12. Udekorować owocami.

Smocze porady:

Do dekoracji najlepiej sprawdzają się małe czerwone owoce, np owoce granatu, maliny czy truskawki. Również borówki wyglądają nieźle.

https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-lesny-mech/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *