Tort bananowy z masą kajmakową

wpis w: desery, torty | 0

Idealny tort na zimę i wczesną wiosnę, kiedy nie ma świeżych owoców. Tort bananowy z masą kajmakową zasmakuje zwłaszcza fanom masy kajmakowej, ale nie tylko!

Torcik ten jest nie tylko smaczny, ale też bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy upiec biszkopt, ubić masę śmietanową i połączyć wszystkie składniki w jedno.

Tort bananowy z masą kajmakową

tort-bananowy

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 3 banany,
  • 2 puszki masy kajmakowej,
  • szklanka rozcieńczonej kawy,
  • 250ml śmietany 30%,
  • kilka kostek czekolady mlecznej,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem.
  2. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
  3. Dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia i sól i miksować na niskich obrotach.
  4. Piec 40min w 175st.
  5. Po przestygnięciu przeciąć biszkopt na 2 warstwy.
  6. Naponczować spód biszkoptowy połową szklanki rozcieńczonej kawy.
  7. Na spód biszkoptowy wyłożyć masę kajmakową i ułożyć na niej pokrojone banany.
  8. Przykryć całość drugą warstwą biszkoptu i go naponczować pozostałą rozcieńczoną kawą.
  9. Ponownie wyłożyć masę kajmakową i ułożyć pokrojone banany.
  10. Ubić śmietanę i ułożyć ją na wierzchu tortu.
  11. Całość posypać czekoladą startą na tarce o średnich oczkach.

Smocze porady:

Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.

 

Lepszy efekt się uzyskuje, gdy banany się pokroi w plasterki - można wtedy rozłożyć ja bardziej równomiernie na warstwie.

 

 

https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-bananowy-z-masa-kajmakowa/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *