Tarta z szynką na cieście francuskim

Niespodziewani goście? Tarta z szynką na cieście francuskim to bardzo łatwa i szybka do przygotowania przekąska. Dosłownie w kilka minut przygotujesz całość, a potem możesz spokojnie siedzieć i rozmawiać z gośćmi czekając aż tarta się upiecze.

Tarta z szynką na cieście francuskim

Tarta z szynką na cieście francuskim

Składniki:

  • ciasto francuskie (ok pół rolki),
  • 3 jajka,
  • 200ml śmietanki 12%,
  • garść tartego sera żółtego,
  • pół cebuli szalotki,
  • 2 kabanosy,
  • 10 plasterków szynki i/lub boczku,
  • 10 pomidorków koktajlowych.
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie trochę rozwałkować. Wyłożyć w formie na tartę dociskając do dna i brzegów formy.
  2. Spód ciasta nakłuć widelcem. Usunąć brzegi ciasta wystające ponad wysokość formy.
  3. W misce rozbełtać jajka. Zmieszać ze śmietanką i przyprawami.
  4. Cebulę pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połowy. Szynkę pokroić na mniejsze fragmenty.
  5. Na cieśnie rozłożyć kawałki szynki, cebulę i pomidorki.
  6. Zalać masą jajeczno-śmietanową.
  7. Posypać serem.
  8. Piec ok 30minut w 180st (góra-dół) aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.
https://www.bardzogrubysmok.pl/tarta-z-szynka-na-ciescie-francuskim/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *