Pierogi z wędzoną śliwką

Pierogi z wędzoną śliwką to dla wielu tradycyjna potrawa wigilijna. Dla innych może być ciekawą nową tradycją a przynajmniej pyszną ciekawostką na spróbowanie.

Pierogi z wędzoną śliwką

Pierogi z wędzoną śliwką

Porcje: ok 100 pierożków

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka soli,
  • wędzone śliwki

Przygotowanie:

  1. Śliwki zalać ciepłą wodą na 10 minut. Odcedzić.
  2. Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy.
  3. Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać szklanką kółka.
  4. Nakładać po 1 śliwce na pieroga.
  5. Zlepiać brzegi kółek ciasta dobrze. Jeżeli się nie lepi, posmarować delikatnie wodą.
  6. Wrzucić do gotującej się wody.
  7. Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  8. Podawać polane masełkiem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/pierogi-z-wedzona-sliwka/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *