Tarta z kurczakiem i boczkiem

Tarta z kurczakiem i boczkiem to idealne rozwiązanie na ciepłe danie, które możemy szybko przygotować zanim przyjdą goście, a potem już tylko czekać na wyjęcie z piekarnika.

Tarta z kurczakiem i boczkiem

tarta z kurczakiem

Składniki:

  • ciasto francuskie (ok pół rolki),
  • 3 jajka,
  • 200ml śmietanki 12%,
  • garść tartego sera żółtego,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • opakowanie boczku w kostkę
  • 8 pomidorków koktajlowych.
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie trochę rozwałkować. Wyłożyć w formie na tartę dociskając do dna i brzegów formy.
  2. Spód ciasta nakłuć widelcem. Usunąć brzegi ciasta wystające ponad wysokość formy.
  3. W misce rozbełtać jajka. Zmieszać ze śmietanką i przyprawami.
  4. Boczek podsmażyć na patelni.
  5. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
  6. Pomidorki przekroić na połowy.
  7. Na cieśnie rozłożyć kawałki kurczaka, boczek i pomidorki.
  8. Zalać masą jajeczno-śmietanową.
  9. Posypać serem.
  10. Piec ok 30minut w 180st (góra-dół) aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.
https://www.bardzogrubysmok.pl/tarta-z-kurczakiem-i-boczkiem/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *