Sernik z polewą czekoladową

wpis w: ciasta, desery | 0

Sernik z polewą czekoladową to obok szarlotki chyba klasyka naszych ciast. To pyszne, proste i szybkie w przygotowania ciasto lubi chyba każdy

Sernik z polewą czekoladową

Sernik z polewą czekoladową

Porcje: na tortownicę 24cm

Składniki:

  • 200g biszkopcików lub ciasteczek maślanych,
  • 60g masła,
  • 500g mielonego twarogu,
  • 300ml śmietanki 36%,
  • 4 duże jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3,5 łyżki mąki,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Zmiksować razem ciastka i 40 g masła, aby otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku.
  2. Wklepać w dno tortownicy.
  3. Piec 10 minut w 180st.
  4. Zmiksować twaróg, śmietankę, mąkę, jajka, cukier i cukier waniliowy.
  5. Zmiksowaną masę przelać na ciasteczkowy spód.
  6. Piec 50 minut w 160st.
  7. Resztę masła roztopić z czekoladą w kąpieli wodnej.
  8. Po przestygnięciu, polać czekoladą upieczony sernik równomiernie rozprowadzając ją po wierzchu.

Smocze porady:

Zamiast maślanych ciasteczek na spodzie świetnie spisują się pomarańczowe biszkopciki.

https://www.bardzogrubysmok.pl/sernik-z-polewa-czekoladowa/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *