Pizza pieróg

Niby pizza, niby pieróg, niby calzone… Pizza pieróg to świetny pomysł dla osób, które lubią eksperymentować i znudziła im się tradycyjna pizza.

Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego. Jako sos do pieroga Smok poleca sos pomidorowy.

Pizza pieróg

pizza-pierog-kawalek

Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 45 minut/y

Porcje: 2 pierogi

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
  • 250ml ciepłej wody,
  • 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy.
  • sos pomidorowy,
  • 1 kulka sera mozarella,
  • 100g sera żółtego gouda lub edam,
  • 100g fileta z kurczaka,
  • 1 pomidor,
  • mała puszka kukurydzy,
  • oregano, bazylia, słodka papryka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
  2. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
  3. Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
  4. Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
  6. W międzyczasie pokroić filet z kurczaka w niedużą kostkę. Posolić, popieprzyć. Podsmażyć.
  7. Podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować w kształt koła.
  8. Posmarować dokładnie sosem pomidorowym z pominięciem krawędzi.
  9. Rozłożyć kurczaka i plasterki mozarelli, plasterki sera żółtego i kukurydzę na środku ciasta. Posypać przyprawami.
  10. Złożyć ciasto na pół i zlepić krawędzie formując pieróg. Posypać przyprawami.
  11. Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż ciasto będzie zarumienione.

Smocze porady:

Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego.

 

Dobrze, żeby ciasto było rozwałkowane równomiernie. Należy uważać, żeby nie było zbyt grube na krawędziach - lepiej, żeby było grubsze na środku.

https://www.bardzogrubysmok.pl/pizza-pierog/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *