Pączki z różą

wpis w: desery, karnawał | 2

Przepyszne pączki z różą. Czy może być coś smaczniejszego na karnawał? Pączki z różą to przecież najbardziej tradycyjne wypieki karnawałowe obok oponek i pączków serowych.

Pączki z różą

paczki

Porcje: 20-25 sztuk

Składniki:

  • 20g świeżych drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 600g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 70g cukru
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu,
  • 100g roztopionego masła,
  • olej i/lub smalec do smażenia,
  • marmolada z róży do nadziewania,
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Zrobić zaczyn: drożdże z dwoma łyżeczkami cukru rozpuścić w ciepłym (niegorącym) mleku, dodać mąkę, wymieszać i odczekać ok 10 minut do podwojenia objętości.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
  3. Ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na ok 1,5cm i wycinać kółka szklanką. Zostawić pod ścierką do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  4. Smażyć na średnim ogniu z obu stron aż ciasto się zarumieni. Wyjmować na ręcznik papierowy lub bibułkę do odsączenia. Ciepłe pączki nadziewać szprycą marmoladą z róży.

Smocze porady:

Ciasto do wyrośnięcia najlepiej zostawić w misce oprószonej mąką, w ciepłym miejscu ale nie bezpośrednio przy kaloryferze.

Smok używa 2 smalców i oleju.

Smaży w głębokim garnku, żeby jak najmniej pryskało na około.

Zamiast wałkować i wycinać kółka, można uformować pączki od razu jako kulki (nieduże!)

https://www.bardzogrubysmok.pl/paczki-z-roza/

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *