Mazurek z różą

wpis w: ciasta, Wielkanoc | 0

Mazurek z różą to kolejny pyszny mazurek. Wbrew pozorom nie jest aż tak słodki, jak by się mogło wydawać. Jest po prostu przepyszny!

Mazurek z różą

Mazurek z różą

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 110g masła,
  • 3,5 łyżki cukru,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • 200g konfitury z róży,
  • 150g serka mascarpone,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady do dekoracji,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól wymieszaj, zagnieć ciasto.
  2. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim formę do pieczenia (uprzednio można je wstępnie rozwałkować).
  4. Piec 15 minut w 180st.
  5. Konfiturę z róży podgrzać i wymieszać z serkiem mascarpone.
  6. Wyłożyć masę na upieczone ciasto.
  7. Rozpuścić czekoladę, Wyciskać czekoladę na wierzch mazurka ze szprycy rysując linie.
  8. Przeciągnąć wykałaczką w poprzek narysowanych czekoladą linii.
  9. Posypać płatkami migdałów.
https://www.bardzogrubysmok.pl/mazurek-z-roza/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *